Heeft u vragen over (de kwaliteit van) nascholing of over het verbeteren van het functioneren van uw medewerkers kijk dan hieronder. Staat uw vraag er niet bij, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.
Op het certificaat staat:
Het KAOF* is in 2017 opgegaan in het KA (Kwaliteitsregister Apothekersassistenten). Het KAOF heeft bestaan van juli 2009 tot juli 2017. In die 8 jaar waren er ruim 9000 apothekersassistenten ingeschreven. Meer dan de helft daarvan was Kwaliteitsgeregistreerd, een deel was alleen Diplomageregistreerd omdat ze nog-niet of niet-meer aan de eisen voldeden. Het succes van KAOF was mede te danken aan de financiering door cao partijen vanuit de brancheafdracht, zodat inschrijving en herregistratie kosteloos waren. KAOF wilde niet langer van deze cao financiering afhankelijk zijn en heeft in 2017 alle portfolio's overgedragen aan de stichting KABIZ, die de kosten voor inschrijving en herregistratie in rekening brengt bij de geregistreerde. De stichting KAOF is opgeheven.
Het KA is, net als het KAOF, een vrijwillig register. Apothekersassistenten kunnen met een registratie in het KA aantonen dat zij hun deskundigheid bijhouden.
* KAOF = Kwaliteitsregister Apothekersassistenten Openbare Farmacie
SANA accrediteert namens werkgevers- en werknemersorganisaties in de apotheekbranche. Het SANA keurmerk staat garant voor de kwaliteit die werkgevers en werknemers in onze branche belangrijk vinden. Daarnaast is SANA transparant en werkt verbeteringsgericht. Onze beoordelingsrapporten worden gewaardeerd vanwege de verbetertips.
Accreditatie voor nascholing voor apothekersassistenten kan, sinds het KAOF (accreditatie door SANA) is samengegaan met het KA (accreditatie door KABIZ), ook bij KABIZ aangevraagd worden.
Het SANA keurmerk kan, behalve voor nascholing voor apothekersassistenten, ook aangevraagd worden voor nascholing voor andere apotheekmedewerkers, die geen kwaliteitsregister hebben, zoals bezorgers en farmaceutisch managers.
Het leerrendement is te vergroten door het geleerde te delen binnen het team. Als het hele team dezelfde training heeft gevolgd, kun je het geleerde met elkaar bespreken. Het rendement wordt ook vergroot als één medewerker een training heeft gevolgd en daar tijdens het werkoverleg over vertelt. Vertellen over een cursus bevordert reflectie en de inhoud kan leerzaam zijn voor de collega's.
De competentie is het kunnen gebruiken en toepassen van wat je weet (kennis). Bijvoorbeeld bij lastige vragen van patiënten. Bij competentiegerichte nascholing leer je kennis toepassen in de praktijk.
In de cao staat het beoordelingssysteem beschreven. Als leidinggevende kan een weloverwogen beoordeling geven over uw medewerkers lastig zijn. De competentieprofielen bieden houvast. In deze profielen staan per functie de eisen beschreven waaraan een werknemer moet voldoen. De competentieprofielen kunt u vinden op www.sbaweb.nl. Aan de hand van de uitkomst van de gevoerde gesprekken, kunt u voor elke medewerker een nascholingstraject uitstippelen.
Nee, maar nascholen is wel een uitstekend middel om uw competenties verder te ontwikkelen. Niet alle nascholing is echter gericht op competentieontwikkeling. Nascholing met SANA keurmerk draagt effectief bij aan het verbeteren van uw functioneren. Verder leert u uiteraard van opgedane ervaringen; bespreek leerzame ervaringen tijdens het werkoverleg met collega's, dan leren jullie er allemaal van.
SBU staat voor Studie BelastingsUren. Dit wordt ook wel Studie uren genoemd en is de optelsom van contacturen en zelfstudie uren. Hieraan ziet u hoe lang u ongeveer met een cursus bezig bent.
In de Cao Apotheken staat in bijlage 6 behorend bij artikel 31, de Uitvoeringsregeling Studiekosten. Daarin staat bij artikel 2 & 3:
Een studiekostenvergoeding zal door de werkgever aan de werknemer worden verstrekt indien:
a) de werknemer een door de Stichting Accreditatie Nascholing Apotheekmedewerkers (SANA) gecertificeerde studie in opdracht van de werkgever volgt;
b) de werknemer op eigen initiatief een door SANA gecertificeerde studie volgt. Voor het volgen van deze studie binnen werktijd moet de werknemer vooraf toestemming vragen aan en verkrijgen van de werkgever;
c) de werknemer met de werkgever overeenstemming heeft bereikt over het volgen van een niet door SANA gecertificeerde studie.
Onder studiekosten wordt verstaan:
a) cursus-, les- of schoolgelden en de daaronder begrepen inschrijfkosten;
b) kosten voor deelneming aan examens;
c) kosten voor aanschaf van voorgeschreven boeken en studiemateriaal;
d) les-uren die buiten werktijd vallen.
De volledige tekst van de Cao Apotheken is te vinden op www.sbaweb.nl.
Een goed leerdoel beschrijft wat de deelnemer kan, na afloop van de nascholing.
Leerdoelen moeten concreet geformuleerd zijn, in termen van werkgedrag.
Het is aan de scholingsaanbieder of hij na afloop van zijn cursus nagaat of het leerdoel behaald is en het certificaat afgegeven kan worden.